DSC_0175

… och att vi inte hjälpt er så mycket på traven på sista tiden. Det beror inte på att renoveringen har stått stilla, tvärtom. Men resten av livet gjorde sig påmint och det som fick stryka på foten var bloggandet. Hur som helst, nu är det dags att återuppta tråden.

I maj fick vi upp hyllplan, fönsterbänkar, rullgardiner och de sista listerna i sovrummet. Det sista jag gjorde var att klä om vår hemsnickrade sänggavel. Från ett blått tyg med vita prickar till ett naturfärgat linnetyg. Sedan flyttade vi in med säng och kläder, ett mycket speciellt ögonblick. Det enda som inte är på plats är skurklossar och lite spackel och färg på betongplattan framför murstocken. Men det är småsaker!

Det rum på övervåningen som vi kallar ”vinden” är nu färdiggipsat och närapå även färdigpackat. Längs två väggar har Jackie byggt väggfasta bokhyllor som är närapå klara. De är byggda av färdiga, folierade, hyllplan i olika bredder. Panelväggen bakom bokhyllorna målade vi vita och slapp på det sättet bygga in särskilda baksidor. När det är klart ska hela hyllan förhoppningsvis kännas ”inbyggd” med både taklister och golvsocklar runtom. Visst hade vi tänkt länge och väl på den här typen av bokhylla, men det blir till och med ännu bättre än vi hade kunnat föreställa oss.

Nästa steg i vinden är att tapetsera, lägga spånskivor på golvet och sedan en heltäckningsmatta. Vi har valt mattan Sacramento från Golvabia i färgen Mullvad. Mjuk och go’ men inte för långhårig. Det blir grejor det!

En kanske liten sak i sammanhanget, men som var väl så skön att få ur världen, var utrensningen som vi gjorde i källaren igår. Det var både lite gamla grejor som stod där när vi kom och en del skräp efter badrumsbyggena. Men nu äntligen fick vi iväg dem till soptippen. Bland annat låg i källaren en ca 60 centimeter lång, hängränneformad, mojäng i något hårt, räfflat material. På tippen visade jag upp grejen för killen som jobbade där och frågade om han visste vad det var för material och var jag skulle slänga det. Ur hans mun kom det fasansfulla ord som jag trodde vi gick säkra från: asbest. Först trodde jag han skojade med mig. Men nej, det var verkligen asbest. Asbets ska man egentligen åka upp med på en gigantisk grushög en bit bort. Och vore det helt rätt skulle jag först slå in den i plast. Men killen var snäll och tog hand om den åt mig sedan jag slagit in den i ett plastsjok vi tursamt nog hade med oss. Troligen har asbesten använts som isolering vid pannan och blev kvar sedan den revs ut härom året. Så länge man inte bearbetar, till exempel sågar i den, ska det inte vara farligt. Men ändå. Lite obehagligt var det.

Nu till något roligare. Den senaste månaden har vi planerat för vårt nya kök. Vi räknar med att bygga om hela köket under slutet av sommaren. Just nu är det otaliga kataloger, inspirationsbilder, skisser, varumärken och varianter av golv, tak, bänkskivor, diskbänkar, luckor och stommar. Samt tapeter, färger och kakel. Och så förstås utkast på tidsplaneringar, budgetar och offerter. Samtidigt som det är fantastiskt att få planera sitt eget kök är det också väldigt krävande. Alla dessa val och olika möjligheter! Imorgon är vi lediga från jobbet och ska åka in till Uppsala och (igen) besöka några olika firmor och förhoppningsvis komma till några fler beslut. Men detta ämne är så stort att jag inte går in på det här och nu. Det får bli ett antal inlägg framöver!

(Sötnosarna på bilden är våra grannar för sommaren, de är särskilt intresserade av våra katter)