_DSC7847

Vi bestämde oss tidigt för att vi ville behålla de två trä golv som fanns på övervåningen. Kanske var de inte från början tänkta som något annat än undergolv, men vi tyckte det kändes så mysigt med trägolv att vi beslutade oss för att ha överseende med att det inte var toppkvalité på virket. ”Det duger åt oss”.

Efter ett besök i Gysinge blev vi intresserade av det som kallas såpskurade golv. Metoden är gammal och går ut på att man genom nötning med borste och såpa jobbar upp en hård och motståndskraftig yta på trät. En yta som dessutom känns mysigt varm och mjuk under fötterna. Riktiga såpskurade golv bygger man upp under lång tid, det händer inte över en natt. Men vi ville ändå testa. Och eftersom det är sovrum det rör sig om är slitaget inte så jättestort.

Det fina med såpskurning är att man har alla andra alternativ kvar – olja, måla, lacka, luta (?) ifall det inte skulle bli som man hoppats. Andra fördelar är att det är rätt billigt och något man kan göra själv. Det gör heller inget att golven inte är perfekt proffsslipade, det ökar liksom bara på charmen på något sätt. Tycker vi.

_DSC7832

Vi har följt Gysinges instruktioner för såpskurning. När vi var där fick vi en liten broschyr med oss hem – då förstår ni att det finns människor som verkligen värnar om dessa gamla metoder. Vi följde ett av tipsen i broschyren och har använt dubbelt så mycket såpa i vattnet för att snabba på processen. Cirka 3 dl såpa till 5 liter vatten.

För att verkligen skaffa oss alla förutsättningar att lyckas har vi också använt Gysinges egen linoljesåpa, deras skurborste på skaft och deras linnetrasa. Vi har inget att jämföra med men tycker att det har funkat väldigt bra med både såpa, borste och trasa. Däremot kan jag säga att man inte känner sig  särskilt modern när man ligger där på knä och torkar golv. Tillbaka till ursprunget!

_DSC7808

Tre gånger bestämde vi oss för att skura varje golv innan vi flyttade in några möbler. Och nu är det faktiskt gjort! En svag doft av linoljesåpa kommer att dröja sig kvar i flera veckor, och det är riktigt hemtrevligt.

Fascinerande nog blev sköljvattnet nästan lika skitigt vid tredje skurningen som vid första. Det beror nog på att det är massa smuts i springorna som skrubbas upp. Men då känns det också som att skurningen gör någon nytta. Vi har bytt sköljvattnet flera gånger vid varje skurning, och det är lika tillfredsställande varje gång.

_DSC7842

På bilderna i det här inlägget är det golvet i vårt blivande sovrum som fått stå modell. Eftersom det är blött har det en rödaktig ton, som nästan försvinner ner det torkar. Såpskurning gör i längden att golven snarare blir lite ljusare och åt det varmt gråa hållet. Tydligen.

Lägg förresten märke till elementen på bilderna. Någon (som inte var med och målade dem!) som minns vad de hade för färg fram till för några veckor sedan?

  • hanna

    gröna? :)

    • Jenny

      Jajamensan!