Nu när jag tänker på det har vi passerat ganska många milstolpar sedan vi köpte huset i Haberga. När taket blev klart, när bergvärmen installerades, när vi kunde börja använda våra badrum och, inte minst, när vi satte upp taget i gamla kallvinden. Men den här dagen känns lite annorlunda. Det känns som att nu äntligen kommer det steg som på något sätt var det vi såg framför oss när vi började prata om renoveringar. Idag ska vi sätta upp den första tapeten. Nästan allt underarbete är klart och det är dags. Nu ska det bli fint. Det ska bli ett rum på riktigt.

Igår och i torsdags slipade och spacklade vi till, då med nytillkommen hjälp från mamma och Jackie. Nu är det bara något småställe som behöver slipas innan den biten är klar. Mamma och jag har rengjort och målat elementet och skivan bakom. Det behövs ett lager till så det ska vi ordna idag på morgonen. Enkel och trevlig målning var det. Färgen vi använder är en vanlig lackfärg. Elementfärgen fanns nämligen bara i bruten vit, och vi ville ha obruten vit. Vit-vit. På bilden rengör mamma med målartvätt.

Eftersom vi var tvungna att vänta på torkande färg och spackel resten av dagen ägnade vi oss också åt lite andra projekt. Det första vi gjorde vara att bära ner en massa överblivna plankor och bräder till magasinet. Så mycket bärande vi lägger tid på i det här projektet, och så tråkigt det är. Men nu är det i alla fall gjort, skönt!

Jackie fick sedan i uppdrag att bygga inspektionsluckan i gamla kallvinden, den vi ska använda för att komma ut i kattvinden. Som isolering kunde han använda lite överbliven nätad isoleringsmatta, det kändes bra. En hel del material blir över när vi håller på och bygger, men mycket av det kan komma till nytta på andra ställen.

Mamma och jag beslutade oss för att sätta panel på utsidan av toalettväggen, där det tidigare fanns en dörr. Sedan tidigare hade vi sparat lite panel från när snickarna sågade upp nya dörrar. Vi hittade exakt rätt antal bräder och spikdrog dem. Den första sågades i rätt längd, måttades på plats och… den hade inte samma bredd som på den befintliga panelen! 6 cm istället för 7! Efter en tur till magasinet hittade vi andra bräder med rätt bredd. Men när vi skulle sätta upp dem visade det sig att de var grövre än originalen. Lätt är det inte att renovera gamla hus. Vi körde till slut på den breda och tjocka och fick upp några stycken innan det var dags att avbryta för middag. Bild får komma senare.

Men nu drar det ihop sig…