Det här känns som ett sånt där inlägg man borde börja med ”Don’t try this at home” men det vara ju precis vad vi gjorde så det skulle vara lite hyckleri från vår sida att säga det. Så vi säger helt enkelt att om du ska ge dig på något sånt här så är det bäst att fråga någon som vet innan du ger dig på det, det gjorde vi. Om du använder det vi skriver här som någon sorts guide för elarbete så får du verkligen skylla dig själv. 

Idag har rivningsarbetet fortsatt i högsta fart med fokus på att få ner så mycket som möjligt av det gamla badrummet på övervåningen och den delen av köket på övervåningen som ska bli nytt badrum. Men innan vi kunde slita ner väggarna (den roliga biten) så behövde vi göra något åt elen. De flesta hus är genomsyrade av elkablar, som vi för det mesta inte ens tänker på. Det är först när man ska verka våld å sina väggar som man förstår att elen är precis överallt.

Som tur är så har vi elektriker i släkten och vi fick väldigt bra tips på hur vi skulle göra för att inte göra bort oss. I princip handlar det om att stänga av all el som går, testa alla sladdar och uttag med en spänningstestare så att man verkligen är säker på att elen är av och sen testa allt en gång till. När vi var helt säkra på att elen var av så skruvade jag upp den första dosan och sa åt Jenny att putta mig så hårt hon kunde av stegen om jag skulle få ström i mig…

Målet var att ta bort anslutningarna till resten av övervåningen på de dosor som sitter närmast elskåpet. Vilket man gör genom att koppla loss sladdarna inuti dosorna. Som tur var såg de flesta av våra dosor inte ut som den här ovan. Den hade fem kopplingar (en kommer genom väggen) och då gav vi faktiskt upp. Många av ledningarna i det här huset är gamla och slitna så det verkar bäst att mucka med dem så lite som möjligt.

Till slut så var alla dosorna avklarade och avsnoppade. Ingen ström dök upp i uttagen och vi kunde fortsätta med resten av rivningen. Spännande, lite dödsfara och rätt så lärorikt, en bra dag helt enkelt.

Det kommer mer om själva rivningen senare.