Tänka sig, nu har vi tillåtit oss själva att börja tänka på tapeter och väggfärger på riktigt. Det är egentligen bara lite OSB och gips som står mellan oss och tapetsering.

För att få igång inredningsdelen av hjärnan har vi beställt hem tapetprover. På Boråstapeters hemsida kan man välja upp till 10 tapetprover och få dem hemskickade i ett kuvert. Utspritt på några omgångar har vi nu totalt ungefär 25 tapetprover i vår ägo. Proverna är i samma storlek som ett A4-papper så att få en uppfattning om hur mönstret skulle göra sig på en hel vägg är lite svårt. Men det är tillräckligt för att få lite känsla för färgerna och glansen och strukturen.

Vi har reda fattat tycke för några tapeter, exempelvis den mörka med rosor på bilden nedan. Totalt tror jag vi behöver 6-7 olika tapeter, men det gäller att få dem att passa ihop på något smart sätt. Det tänkte vi ta hjälp från personalen i färgaffären med.

Tapeten med fåglarna på nedan är en annan favorit tillsammans med den blå med vitt, tunt mönster och den gröna med blommönster.

Någon som har några tips på hur man kan tänka när man väljer tapeter och färger till ett helt hus?

 • Anki

  Magkänsla! I stora rum kan man ha lite större mönster eftersom det gör sig bättre på större ytor och tvärtom. Inte mörka tapeter i små rum.
  Det är inte lätt att tänka A4 till vägg. I en del tapetaffärer har de stora tapetprover som hänger på hållare. Har man tur kan man få låna hem när man har hittat en liten A4 man tycker om.
  Man ska inte stressa fram en tapet. Tejpa upp proverna på en vägg och låt det mogna fram.
  Detta är mitt tips.
  Lycka till!!!
  PS De tapeter ovan som ni har fattat tycke för är väldigt fina.

 • Anna Hedlund

  Första intrycket och magkänslan brukar stämma! Om ni har möjlighet att se några av tapeterna ”live” i ett hus eller en inredningstidning så får ni nog en bra uppfattning om hur de blir på en hel vägg.
  Om ni skall ha mönstrade tapeter i intilliggande rum så är det bra om tapeterna har samma färgskala eller färgton, så att de inte ”skär sig” mot varandra. Och kanske ungefär samma tidsepok och stil, så att de kommer överens. Så roligt med mönster!
  Personligen gillar jag inte skarpa mönster med alltför starka konstraster, typ svart bladverk på vit botten. Det känns lite för mycket MIO-katalog. Men de ni valt är jättesnygga! Jag gillar de gråa och beigea bättre än de lila och ljusblå. Rosor är fint!

 • Anki

  Ett litet tips till. Det är bra om man kan välja tapeter med så lite mönsterpassning som möjligt. Då behöver man mindre antal rullar = billigare :) Men, det ska inte vara avgörande om man hittar en tapet som man verkligen älskar. Snålheten får inte bedra visheten. Då kanske man ångrar sig i efterhand.

  Jag tycker inte att man behöver tänka på intilliggande rum. Varje rum är unikt. Både vad gäller färg, form och inredning. Risken är annars att alla rum liknar varandra.