Ja, vi har ju lovat vår kompis Johanna att alltid använda ansiktsmask när det dammar. Och dammat har det gjort den här helgen när vi på allvar har börjat riva toaletten och köket på övervåningen. Förra helgen skrapade vi nog bara på ytan, med lite masonit och köksskåp som monterades ner. Nu tog vi i ordentligt, och så verkar det vara med rivning. Ju längre man håller på desto mindre noggrann blir man med att ta en bräda i taget. Att ta hela väggen på en gång istället är ju så mycket mer effektfullt!

Samtidigt som jag av-elade omgivningarna gick Anders lös på toaletten. HERREGUD vad läskigt det var när han tog bort innertaket. Ovanför fanns en plast och sedan någon typ av glas- eller stenullsisolering som definitivt hade sett bättre dagar och nu luktade liksom lite surt. Det var då maskerna åkte på. Vi plockade isoleringen rakt ner i säckar och hittade fuktskadad masonit. Urk.

Masoniten slets ner och nästa anhalt var helt enkelt råsponten. Som man ser på nästa bild är den utbytt i samband med att taket lades om i somras. Det förklarar antagligen fuktskadorna. Skönt att det nu kan göras om ordentligt men det får en samtidigt att fundera på hur andra delar av huset ser ut… Observera förresten springan mellan taket och väggen. Ingen skulle bli gladare än vi om vädret snarast slår om från fem minusgrader till fem-tio plusgrader. 

Kolla även in den kraftiga takbjälken i högerkanten av bilden. Den hade vi inte planerat för, men vi hoppas att våra duktiga snickare kan avlasta på något sätt. Annars blir det jobbigt att stå upp i badkaret. Man kan också skymta lite faluröd panel ovanför bjälken. Det säger oss att den lilla kupan är tillkommen efter att huset byggdes. Att lära känna sitt hus historia och utveckling är kul!

Fler saker vi har lärt oss den här helgen är hur dörrkarmar monteras (läs demonteras) och att panelen bakom masoniten först var lite gräsgrön och sedan mer turkosgrön. Frysboxar är tunga men flyttbara, järnspisar är tyngre och mer svårflyttade och murbruk är svårforcerat.

Hela väggen till vänster om mig skall bort och det är i den vår nyupptäckta takbjälke gömmer sig. En ny badrumsvägg ska sedan resas 1-1,5 meter närmre kameran. Eftersom vi inte har tillgång till tigersåg funderar vi på att ge snickarna rivningsuppdraget. Väggen är också så rejäl att det känns lite läskigt att ta ner den bara sådär.

Lösa trådar där vi annars behöver hjälp i rivningsarbetet just nu är vatten och avlopp i kök och toalett samt järnspisen. Målet är att riva så mycket som behövs för att snickarna ska kunna sätta igång med badrummet så smidigt som möjligt.

  • Johanna Stenius

    Det ser bra ut hörni. Godkänt av munskyddspolisen :)