Nu har vi påbörjat rum nummer två på riktigt. Idag på söndagen har jag skrapat och slipat en av kattvindsdörrarna, och Anders har rivit ner gamla tapeter.

De flesta dörrar i huset är egentligen spegeldörrar men har någon gång längs vägen fått slät masonit påspikat. Nu vill vi ha tillbaka våra fina speglar. Det är faktiskt otroligt vilken skillnad det gör för ett rumsintryck om det är en slät dörr eller en spegeldörr.

Masoniten är både limmad och spikad, och själva dörren är målad i lite olika omgångar. Så det är färgskrapa, planslip (tack för lånet Jackie!!!) och manuell sandpappring som gäller.

I sådana här sammanhang önskar jag alltid att jag hade någon med mig som vet precis hur mycket slipning och skrapning som behövs. Det är så svårt att veta tycker jag. Å ena sidan vill jag inte riskera ett dåligt underarbete, men å andra sidan har jag inte lust att lägga ner massa onödigt arbete. Förhoppningsvis har jag hittat en bra nivå nu. Det som hyfsat lätt går bort med färgskrapa tar jag bort, sedan kör jag med 80-papper på planslipen. Åtminstone på den här dörren. De andra kanske är målad med andra färgsorter. Who knows…

På bilden syns förresten också våra nyinköpta arbetsbockar från Biltema. 2 st för 269 kr, helt okej tyckte vi. Väger inte så jättemycket men känns stadiga och är lätta att fälla ihop. Det enda obegripliga är att vi inte köpt dem tidigare.

På nästa bild ser vi resultatet av Anders framfart. Med lite hjälp från en spackelspade har han rivit ner tapeterna i större delen av stora sovrummet.

Tapeten är limmad på en fiberskiva som har en mystiskt lite mjuk yta. Men den är rätt jämn och fin, så vi hoppas slippa sätta gipsskivor Vi har gjort lite efterforskningar och det verkar som att vi kan binda ytan genom att lägga på ett lager färg, vilket också skulle mätta skivan lite så att den inte suger så mycket tapetklister. Eftersom skivan är ganska mörk är det ett extra plus om vi använder en vit färg, så är risken ännu mindre att eventuella skarvar i en ljust tapet syns. Vi lägger gärna ner det jobbet om det innebär att vi slipper lasta på och av, bära, skruva upp och spackla gips.

Sammanfattningsvis var det trevligt att ägna sig åt sådant som normala människor skulle kalla renovering. Inte sådant där slit och skit som takpannor, isolering, luftspaltskivor och att gräva ur pannrumsgolv. Projektet har helt klart gått in i en ny fas!