listaFör några veckor sedan var mamma och Jackie här i rätt många dagar för att hjälpa oss med renoveringen. Anders och jag försökte ta ledigt så mycket vi kunde från jobbet och varvade renovering och jobb. För att var helt säkra på att vi inte skulle bli sysslolösa hade vi förberett en diger lista på saker som vi skulle kunna göra. Det var väl aldrig någon som trodde att vi skulle hinna med alltihop, men det kändes skönt att ha tänkt till innan.

Störst och viktigast på listan var golvslipning i två rum uppe. Efter det skulle vi såpskura dem en 3-4 gånger hade vi tänkt. Det ena golvet, ”pippirummet” hann vi helt färdigt med, det andra slipade vi men hann inte skura. Det gick inte ihop sig med logistiken eftersom vi dessutom byggde och målade en stomme för garderob/sänggavel, målade murstocken, tapetserade, vände en dörrkarm målade element, mätte in och monterade masonit bakom elementen och satte MDF i fönsternischerna. Vi hann också sätta taklister i sovrummet, laga hålet i plattan framför murstocken, måla klart taket och tillverka fönsterbänkar. Jag har säkert glömt något…

Såhär såg det ut när Jackie och Anders lagade hålet i golvet framför murstocken. Först blöta upp kanterna, häfta fast lite plast över springan, skruva i några skruvar som armering. Sedan fylla i med lättbetong och till sist täcka över med plast. Vi räknar med att jämna till alltihop med puts och sen kanske måla.

IMG_0348

IMG_0352

bild

IMG_0369

Apropå lister gjorde mamma en heroisk insats med målarpenseln i högsta hugg fyra eller fem dagar i rad. Hon slipade, grundmålade och färdigströk (två lager) varenda list, sockel och foder som vi köpt hem till övervåningen. Jag tror inte att Arbetsmiljöverket hade varit alltför imponerade över vårt sicksackande mellan målarburkar, torra och nymålade lister. Men fint blev det i obruten vit, halvblank färg. Och vi kände oss väldigt, väldigt nöjda över de framsteg vi gjorde den där veckan.

IMG_0374

Sovrummet då, vad är det vi har planerat? Vår utgångspunkt var att ingen av oss är särskilt förtjust i traditionella garderober. Dels tycker vi inte de gör sig särskilt bra i huset, och dels är det här med trådbackar i ett visst format lite fånigt – hur man än viker sina kläder blir det väldigt platsineffektivt. Istället vill vi kunna lägga våra kläder på hyllor som inte var så djupa, samt hänga på klädstång. Underkläder, träningskläder och sådant får däremot gärna ligga backar eller lådor.

Eftersom rummet som vi utsett till sovrum är ganska stort kom vi fram till att vi har plats för att bygga upp en liten vägg mitt i rummet som får fungera som sänggavel på ena sidan och garderob på andra sidan. Efter mycket ritande, funderande och mätande byggde vi till slut något som ser ut som en busskur. Inne i busskuren tänker vi montera klädstänger samt ställa en stapel med trådbackar. Sängen står på andra sidan, och det är öppet på båda sidor så att man kan gå på vilken sida som helst av sängen och komma in ”bakom”. På ena kortväggen, i vinkel mot ”busskuren”, kommer vi att montera ett antal hyllplan, ungefär 2 meter långa och från golv till tak. De hamnar innanför murstocken och skyms därmed från dörren.

busskur

Själva bygget av ”busskuren” stod mestadels Jackie för. Och förutom några reglar använde han sådant som vi redan hade hemma – OSB, plywood, gips, vinkeljärn och skruv. Det känns så billigt, smidigt och bra att kunna använda upp rester! Vi valde en lite enklare tapet för att bryta av mot den rätt stormönstrade på resten av väggarna. Båda tapeterna i sovrummet kommer liksom ”pippitapeten” från Boråstapeters kollektion ”Falsterbo”.

20140405-134014.jpg

Murstocken som skymtar förbi på olika ställen är målad med vit, matt takfärg. Vi använde en rätt grov roller och det blev jättebra. Den putsade ytan står för lite struktur, det behövdes inget ytterligare strukturpulver i färgen.

Sanningen är att efter allt det där tog vi ytterligare semester och ägnade oss åt det här i några dagar. Kroppen fick verkligen veta att den levde i mars!

skidor

 

 • Pamela

  Ser ut att bli superbra, gillar verkligen idén!! När har ni planerat inflytt i nya sovrummet? Kram från Pamela

  • Jenny

   Vi hoppas kunna flytta upp om några veckor. I påskhelgen får vi förstärkning av föräldrar igen, och det kan faktiskt räcka hela vägen fram :)

  • Jenny

   Vi hoppas kunna flytta upp om några veckor. I påskhelgen får vi förstärkning av föräldrar igen, och det kan faktiskt räcka hela vägen fram

 • hanna

  herregud vad mycket ni hinner med! superfint! (både bygget och semester :) )

  • Jenny

   haha, tack! Skönt att någon tycker vi hinner med mycket. Mitt i smeten känns det ibland som att det går ganska långsamt :) Men till och vi kan ju se nu att det börjar ta sig!

  • Jenny

   aha, tack! Skönt att någon tycker vi hinner med mycket. Mitt i smeten känns det ibland som att det går ganska långsamt Men till och vi kan ju se nu att det börjar ta sig!