När planlösningar, fönsterbågar och badrumsdetaljer flyger runt i huvudet stora delar av ens vakna tid är det ibland svårt att komma ihåg vad vi har bloggat om och inte. Jag var säker på att de senaste tankarna kring planlösning uppe och nere fanns bland inläggen, men har märkt av nära och käras förvirring att så inte är fallet. Tidigare versioner finns nog, men sånt där förändras ju så fort. Speciellt när ingenting byggs, utan alla dörrar fortfarande hålls öppna. I och med badrumsbyggena som snart ska komma igång kommer en del planer emellertid att permanentas.

Så, vi börjar med nedervåningen. Idag är rummen fördelade enligt den lite mindre bilden. Vi har två murstockar i huset, och den runda saken på den högra är en kakelugn.Det grå längst ner till höger är trappan (både ner till källaren och upp till andra våningen). Entren ligger på högra husväggen, precis jämte trappan (för övrigt västerut). Dagens lilla toalett ligger i utrymmet precis till vänster om trappan.

Det kan vara kul att veta att rummet längst nere till vänster varit väntrum en gång i tiden (då med separat ingång) och rummet längst upp till vänster var kansli).

Och här kommer den nya föreslagna planlösningen. Bad/tvättrummet har fått flytta på sig för att vi ska få plats med lite större hall. Så det blir ett rum med ordentligt fönster och därmed bra ljus och fin utsikt. Precis det som kan motivera oss att tvätta, stryka och mangla lite då och då! Rummet som är märkt med gästrum nere till vänster blir nog egentligen i första hand någon typ av bibliotek eller allmänt umgängesutrymme. Men med bäddsoffor eller liknande så man snabbt kan få till ett bra gästrum om det skulle behövas.

På övervåningen finns faktiskt också ett gammalt kök, längst ner i mitten på ritningen. Den lilla, lilla toaletten ligger i utrymmet mellan trappan och köket. Det stora rummet längst uppe till höger är det rum som vi började isolera i mellandagarna, och det är fortfarande inte klart. Gavelväggen är kvar, och där finns inget innertak ännu. Rena rama vinden alltså, och därmed kallt.

Eftersom huset har sadeltak sluttar även innertaket en del närmast långsideväggarna (markeras med tunna streck på ritningen). Det rum som har varit kök har dock full takhöjd, i och med en takkupa.

Vår senaste plan för övervåningen ser ut som följer. Målet har varit att få till ett rejält badrum, en garderob utanför vårt sovrum (kan ägna ett särskilt inlägg åt det!), lite extra förvaring samt ett antal gästrum/sovrum/kontor och allmänt umgängesutrymme. Och framförallt en planlösning där man inte behöver gå genom ett rum för att komma till ett annat. Förutom umgängesutrymmet uppe i högerhörnet då. Murstockarna har utmanat oss lite, men nu tycker vi att vi har fått till det. De två rummen som är märkta med sovrum/gästrum är stora nog att rymma dubbelsängar. Great!

En lustig sak med övervåningen är att det nya badrummets placering (snarare en utvidgning av det gamla) kommer blockera tillträdet till övriga rum. Så en dörr måste tas upp ganska snart från andra hållet. Och då räcker det inte med bara en dörröppning, själva dörren måste passas in med en gång. Rummet utanför är ju som sagt bara vind än så länge.