20130730-222934.jpg

Idag har vi varit på semester/nöjes/nyttoresa. Vi styrde kosan mot Gysinge Centrum för Byggnadsvård!

Målet med resan var att få se det omtalade stället, lära oss ett och annat om byggnadsvård, inspireras därav och framförallt förbereda oss för målning av våra nya fönster. Vi visste i princip redan när vi kom dit att vi ville måla dem med linoljefärg, och vi hade också läst på en del hur man gör. Men vi ville ha ytterligare stöd och råd, bland annat om kulör.

Det gick bra! Vi har verkligen guldläge eftersom våra fönster är trärena, och dessutom inte monterade i huset. I normala fall kan man måla utsidan av fönstret i två lager: 1) Lika delar linoljefärg/linolja. 2) Linoljefärg. Insidan målar man istället i tre lager, med en mellanstrykning innehållande ett mellanting mellan lager 1 och 2. Skillnaden på in- och utsidan är helt enkelt att förutsättningarna för färgen att torka är olika. Men eftersom våra nya fönster är ”totalt utomhus” kör vi med två lager överallt. Enklare, snabbare, billigare!

När vi ändå höll på köpte vi även med oss färg, linolja och penslar. Totalt drygt 700 kr spenderade, och då fick vi också en jättebra diverse-handbok och produktkatalog från Gysinge på köpet. Jag hade faktiskt räknat med betydligt större kostnader, det mesta i den här branschen verkar ju bli antingen dyrt eller jättedyrt.

Bilden nedan föreställer är ett av husen, där olika slamfärger och linoljefärger finns uppmålade. Den vi köpte till fönstren, 2% Umbra, ser i princip helt vit ut.

Något annat vi lärde oss var att det kanske finns hopp, trots allt, för vår rostiga kamin i magasinet och den ännu rostigare extra järnspisen som någon gång för länge sedan förpassats till dasset:

20130730-222855.jpg

Gardinstängerna vi hittade var också väldigt fina. Funderar på om man kan tillverka något liknande själv. Den på bilden är målad med linoljefärg. Överhuvud taget blir det en väldigt trevlig yta när man använder just linoljefärg. Man målar väldigt, väldigt tunt, och resultatet blir en skir yta som känns som att den är en del av träet, snarare än ligger utanpå. En fin känsla när man tittar på det och rör vi det.

20130730-222809.jpg

 

Gysinge centrum för byggnadsvård var definitivt värt de 22 milen tur och retur. Det är mer än en affär. Även visningar och utställningar, utbildning, stöd och råd finns. Man får se hur saker och ting ser ut i verkligheten, i olika miljöer. Även om alla grejor också kan handlas genom deras webshop tror jag nog vi kommer tillbaka!

Gysinge bruk var förresten också väldigt fint :)