Sedan vårt senaste inlägg har det gått…. många månader. Det kändes faktiskt som att blogg- och renoveringsluften gick ur oss i samma stund som vi kunde börja använda vårt nya kök. Jag säger ”använda” för det tog lång tid innan petitesser som lister, de sista tapetsnuttarna och målning av murstock blev verklighet. Nu vågar jag nästan använda ord som ”färdigt” om köket. Det saknas en sittbänk under ena fönstret och ett extra skåp under köksön, men det är under projektering. Men mer om köket i ett senare inlägg.

Under vintern har vi inte gjort särskilt många byggknop. Föräldrar har varit här i några omgångar och som vanligt bidragit med kunskap och timmar. Vi är SÅ tacksamma! Exempelvis har insatser gällt golvläggning, väggmaterial och lister i hallen och matsalen, och ”de sista listerna” i pippirummet/Carls rum (gästrummet) på övervåningen. Målning av murstock i köket, montering av kokbokshylla, bygga vägg med dörr till garderob i hallen. Trösklar och el har det också pillats med. En helg för någon månad sedan hade vi utprovning av väggfärg till hallen/trapphuset. Katterna har bidragit genom att hålla koll så att ingen snor tvätten.

IMG_0291   IMG_0286

 

Kort och gott har vi gjort sånt som innebär mycket arbete för små framsteg. Det har känts ganska motigt och därför blev det heller inget skrivet och knappt något fotat.

Men NU har det börjat klia i fingrarna igen. Jag tror helt enkelt att vi har vilat oss i form och att våren, solen, gullvivorna och de långa dagarna ger oss energi. Dessutom börjar vi ana slutet på resan, inomhusrenoveringen. Lite grovt kan man säga att ett rum på övervåningen samt hallen/trapphuset är halvfärdigt. Därefter har vi bara två rum på nedervåningen kvar. Vi vet redan ganska väl vad vi ska göra där, och om inget oförutsett dyker upp bördet bli ganska lindrigt. Kanske, kanske, KANSKE kan vi bli klara i år. Vågar vi ens tänka tanken…?

Hur som helst. Igår och idag har kompis Carl varit här och bidragit med energi, muskler och hjärnceller. Det gick så bra att vi hann med att

  • sätta upp resten av panelskivorna i hallen nere, inklusive alla besvärliga ställen ovanför dörrar mm. Vi använder alltså inte vanlig träpanel, utan skivor i MDF eller liknande med urfrästa spår som får det att se väldig mycket ut som vanlig v-panel. Det blev ingen bild på skivorna den här gången, utan det ni ser nedan är ”behind the scenes”. VI har gjort en förstärkning bakom en av skivorna för att senare kunna skruva upp en nerfällbar stol. Det gäller att komma ihåg på vilken höjd vi satte regeln!

IMG_0335

  • regla upp för nytt innertak i den delen av hallen där det tidigare låg en liten toalett (som jag har dragit mig för den delen och så gick det jättefort!). Bilden visar hur det såg ut innan reglarna kom dit. Som ni förstår är vi i stort behov av ny panel. Här skymtar förresten även panelskivorna på väggarna.

IMG_0337

  • slipa klart träskivan som ska fungera som sittbänk i köket, knappt hälften gjorde jag redan i höstas. Bara idag slet vi ner 4 ark sandpapper nr 60, ni må tro att ytan var hård. Vi använder av sentimentala skäl en del av den sittbänk som förr satt i väntrummet. Nästa steg är att finslipa, lacka och montera på nåt smart sätt.

IMG_0338

På nästa bild kan man se att skivan inte är helt plan, utan lite ”figursnickrad” för att passa väntande rumpor. IMG_0339

  • Dessutom hade vi tid att så lite frön, klippa gräset, fika årets första rabarberpaj och grilla. Inte illa på två dar!

IMG_0340

Det är nog dumt att lova för mycket, men just idag känns det som att vi är tillbaka på renoverings- och bloggbanan igen!