(BMK 31/6-2/7)

Många, många veckor har gått under vilka vi varken renoverat eller bloggat. Så är det faktiskt. Energin och lusten försvann ett tag och vi bestämde oss för att vi inte ville sätta oss under renoveringstvång. Men sen, plötsligt en dag, hände något. Anders föräldrar, Eva och Roland, och en vän till familjen, Jeanne, kom på besök.Och genast kom också renoveringslusten.

I dagarna tre slipades, målades och klistrades det våtrumsväv. Det gick till och med så långt att vi tog beslut på, inhandlade och målade en mysigt mjuk grön färg i badrummet uppe. Nere målades taket klart, vi grundmålade väggarna och kom en bit på vägen med väv. Fantastiskt! Dessutom kom vi en bra bit längre med förberedelserna inför takisolering.

Om våtrumsväven kan man säga att den är lite knepig att få helt slät, men efter ett tag lärde vi oss. Faktiskt så är den i övrigt ganska lätthanterad och absolut möjlig för icke-hantverkare som oss att få snygg. De luftbubblor vi råkade lämna bakom de första våderna tror vi hamnar bakom möbler.

Första våden hängde vi med hjälp av lod, resten gav sig självt. Men det var ett elände att anpassa för alla konstiga vinklar och vrår i badrummet  uppe. Jag kan garantera att vi ägnade hälften av tiden åt att debattera hur vi skulle vika, var vi skulle skära, om vi skulle göra en överlappning och i så fall på vilket sätt och från vilket håll. Vi skulle börjat i badrummet nere, nästan helt utan konstigheter….

Till grundmålning och klistring (under och över väven) används en och samma färg, och den är också lättarbetad. Oerhört tjock i konsistensen, men rätt förlåtande att smeta på. Tyvärr är den inte lika enkel att avlägsna från händer och (i Jennys fall) armar och panna efter avslutat arbete. Mekanisk nötning är det som gäller. Eller ”tyvärr” kanske man inte ska säga. Med tanke på att det är den som ska skydda våra väggar från fukt i många år framöver.

Vi har förresten fått jättemycket bra tips och råd från dem som jobbar på Colorama i Östhammar, där vi köper färgen. Det känns tryggt när man märker att människor vet vad de pratar om. Men man ska inte inbilla sig att det är särskilt billigt med våtrumsfärg eller väv!

Här tror jag Eva läser instruktionerna på burken samtidigt som Jeanne förbereder för första lagret grundmålning (50 % färg, 50% vatten):

Sista lagret, ”snyggfärgen”, var det mest Eva som applicerade (i två lager). Men den verkade också enkel att jobba med, och resultatet blev en härlig, krämig och halvblank yta. Våtrumsväven skapar en liten struktur, men den tror jag inte man kommer att tänka så mycket på sen när rummet är möblerat.

Nu har precis semestern börjat och vi återkommer väldigt snart med dagens och morgondagens bestyr!