I veckan som gick var vi på färgaffären på tapetkonsultation. Vad skönt det är att få prata med någon som har stor kunskap och erfarenhet!

Efter att ha visat en massa bilder på huset, både in- och utsidan samt planlösning och omgivningarna och berättat om vår renoveringsidé plockade vår expert fram en hög kataloger som vi fick bläddra i. Vi siktar på att inreda i en äldre stil som passar vårt 20-talshus, men det behöver inte vara helt tidstroget. Känslan är det viktigaste. Med badrummen tycker vi att vi prickade helt rätt.

Vi kommer att sikta på rätt mycket färg, men inte nödvändigtvis starka färger, och mycket mönster. Det ska finnas variation i huset. När det gäller snickerier däremot kommer vi att satsa på en enhetlighet. I affären fick vi rådet att ha vita (obruten vit) foder och lister. Som en kontrast till det funderar vi på svagt grå dörrar. I så fall blir det tydligen bäst att välja en grå med lite gult i. Vi har ju spegeldörrar som just nu är klädda i masonit. En av dem som är oklädd är målad i rätt roliga färger, men de andra vet vi inte. Kanske skulle man gå och spräcka bort lite masonit och tjuvkika… Det kan vara roligt att veta hur det har sett ut förr, innan vi bestämmer oss.

När det gäller tapetmönster verkar det som att vi gillar blommor, växtlighet och andra organiska mönster. Randigt tycker vi också är snyggt och det känns tidstypiskt. Vi hade dock inte tänkt på att det kräver raka väggar, annars kan det bli väldigt märkligt i hörnen. Inget för vårt hus alltså. Yviga och lite mer oregelbundna mönster funkar däremot utmärkt. Så får det alltså bli.

Det är märkligt det här med mönster förresten. Utan att jag kan säga exakt vad det beror på passar olika mönster och färger i olika rum. Vissa känns ”sovrum”, andra känns ”kök” och en del är lite ”hall/palettrensare”. Olika människor har säkert lite olika känsla för det där, men det verkar ändå finnas någon allmän inriktning för olika varianter. Exempelvis väljer man kanske ogärna en väldigt uttrycksfull och krävande tapet till ett rum som man vistas väldigt mycket i under dagen. Exempelvis vår kökstapet. Den skulle man nog helst vilja stuva undan i ett gästrum. Fast å andra sidan tycker jag ju att den är rätt charmig tillsammans med de gröna luckorna. Nåja, riktigt den sortens tapet kommer vi inte välja.

Eftersom vi har lite tidspress, tapetserarhjälp kommer om två veckor, bestämde vi oss på stående fot för en tapet till ”gamla köket”, alltså framtida sovrum/gästrum. Inte beställd ännu, men här är en bild:

Tapeten kommer från Boråstapeters kollektion Falsterbo och vi har älskat den sedan vi beställde hem tapetprover för flera veckor sedan. I färgaffären fick vi se ett mycket större ark av tapeten och det fick oss att bestämma oss. Vi bara måste använda den nånstans och gamla köket tror vi blir jättebra. Återstår att räkna på väggarnas yta, komma över hur dyrt det är med (fina) tapeter och göra en beställning.

  • Anki

    Den blir jättefin :) Kul det ska bli!