Kära vänner. Ambitioner är alltid bra, och de brukar hjälpa oss en bra bit på vägen. Min ambition var ju att ha ständiga uppdateringar om hur badrumsmålningen går. Och även om det inte blir så pass täta uppdateringar som jag tänkt så kommer de åtminstone då och då.

Så vad har hänt sen senast? Jo, en hel del, även om det inte syns så mycket. Underarbete, baby!

Vi har skaffat ”manschetter” som vi fäst runt vatten ledningarna i duschen och vid handfatat uppe. Som klister använde vi samma massa som snickrarna fäste våtrumsskiktet med. Det har en extremt turkos färg och har ungefär samma konsistens som tjock chokladpudding. Kanterna från manschetterna har vi sedan jämnat ut med spackel.

Sedan tog vi tag i taket. Ett lager grundfärg (våtgrundfärg) och två lager ”finfärg”. Grundfärgen hade en ganska tjock konsistens men lade sig i ett väldigt tunt lager. Den var lite svår att måla med eftersom det hade en väldigt svag färg, och det var svårt att hålla reda på var det redan var målat. ”Finfärgen” vi valt är Alcros ”Äggskal”, en mjukt vit nyans bruten åt gult och grått. Det ska förhoppningsvis se lite lagom vitt ut såhär i ett äldre hus.

Roller och pensel är verktygen, men det är rätt omständigt. Först rolla på, sedan pensla i springorna, därefter rolla en gång till för att jämna ut all färg och till sist en enda dragning med bred pensel utan extra färg. Det här lärde vi oss från en instruktionsvideo, och det ger en yta som blir väldigt fin. Sista dragningen behövs eftersom rollern lämnar ett litet mönster som inte blir så snyggt på panel. Tycker i alla fall inte vi.

En jättebra grej är att man kan sätta rollern på ett långt skaft så slipper man klättra på pallar och stegar för att nå upp. Men det kom jag på först inför tredje vändan. Det blev en klar förbättring!

Förresten, ett misstag jag gjorde när jag började med den vita färgen var att jag gjorde rent rollern i vatten precis innan. Eftersom den inte hann torka blev färgen utspädd och täckte rätt dåligt i början. Där lär det behövas ett tredje lager. Man lär sig…

Ja, det var så långt vi hunnit på övervåningen. Där nere har vi börjat spackla, men är inte riktigt klara med första lagret än. Det är emellertid MYCKET enklare där eftersom det är mycket färre vinklar och utbuktningar. Ett fyrkantigt rum bara, lätt som en plätt!

En liten del av mig hoppas att det blir dåligt väder imorrn, då är det lättare att hålla sig inomhus. När det är 20 grader och solsken är det ju stört omöjligt. Mycket dåligt för målningsmoralen!

Men värst har det ändå stackars nacken. Det är jag som har stått för det mesta av just takmålningen hittills, och efter 3 timmars målning tre dagar i rad tröttnade den. Det är stelt, stelt, stelt och ganska ont. Jobbigt nu förstås, men vem kommer ihåg det om hundra år!

(De blåaktiga fäckarna är två lager kvistlack.)