Katterna har hittat varmaste platsen i huset, som vanligt. Vi har hela tiden tänkt att värmesystemet i huset var en av de saker som var högst prioriterade (det och taket) men två händelser har gjort det ännu mer akut att få det fixat. Den första hände bara  tre dagar efter att vi tog över huset när vi satte igång det befintliga värmesystemet, som bestod av en elkassett (dvs. en värmepanna som värmer vatten med el) och vattenradiatorer.

Utan att bli alltför tekniska kan vi säga att elkassetten kopplats ihop med det ännu äldre värmesystemet, som bestod av en flisbrännare, och det expansionskärl som hörde till den. Och att detta expansionskärl gått sönder någon gång under de tre år som huset stått tomt. Vilket vi märkte först några timmar efter att vi slagit på vattnet i värmesystemet. En vattenläcka är inte det bästa sättet att börja sin tid i ett nytt hus men den kunde vi alla fall ta hand om och det blev inga större skador. Värre var förstås att vi inte hade något fungerande värmesystem.

Men, tänkte vi, det är ju ändå sommar i några månader till (det här var i juli) så det är ingen brådska med att få in ny värme, vi kan leva på solsken och vedeldad värme i kakelugnen. Så gick det förstås inte riktigt, som vi nu vet. Det blev en ovanligt kall sommar och det verkar som att det kommer att bli en tidig höst. Så vi eldar så mycket vi kan på kvällarna och tar med en extra filt till sängs när vi går och lägger oss. Och nästa vecka kommer det en stor borr och borrar ett 200 meter djupt hål i vår gräsmatta så den riktiga värmen är inte så långt bort, även om sommarvärmen aldrig riktigt kom.