Vi gör en totalrenovering och har möjligheten att planera om vårt hus, och vi vill förstås göra det så bra som möjligt. Men det är sannerligen inte lätt att styra upp ett helt hus. Alla dessa val och varianter. Var ska man börja? Vad är viktigast? Vad är värt att lägga pengar och tid på? Vad funkar för oss? Vad vill vi ha? Och ska man se det som en chans att bli en ny person med nya vanor, en sån som bor i inredningsreportaget, eller är det en chans att anpassa boendet efter de liv vi lever och de personligheter och förutsättningar vi har?

Ett tag kändes det lockande att satsa på att bli de där personerna med ett skinande rent hus, var sak på sin plats, dekorativa örter och fruktskålar i köket, matchande handdukar i badrummet och lyxiga sängöverkast i sovrummen. Men det är lika bra att ”inse fakta” som man säger ibland: det kommer aldrig att inträffa. Så vi bestämde oss för att förlika oss med vilka vi verkligen är, och skapa de bästa förutsättningar vi kan för ett trevligt, mysigt och avkopplande boende som passar just oss. Exempelvis planera för hyllor, lådor och skåp på de ställen där vi gillar att lägga grejor.

En särskild sak vi bestämt oss för skulle passa oss bäst är att ha klädgarderoben utanför sovrummet. Det började som en lös idé, men har vuxit till något som vi absolut inte är villiga att kompromissa med. Anledningen är enkel: vi går sällan upp samtidigt på morgonen, och att behöva rota runt bland kläder i mörkret samtidigt som den andre försöker sova utgör ingen optimal start på dagen. För oss har det verkligen blivit något vi stör oss på. Hittills har vi gjort det bästa vi kan av situationen, nämligen att plocka fram morgondagens kläder redan kvällen innan. Men hur kul är det att börja fundera på vilka jobbmöten och aktiviteter som är inbokade imorgon, samt vilket väder man kan förvänta sig? Inte direkt något som får mig att känna mig lugn och harmonisk inför natten i alla fall.

Kompromissandet upphör här! I vårt nya sovrum kommer det inte att finnas några garderober. Istället planerar vi som man kan se på ritningarna för en ”walk in closet”, alltså ett litet klädrum, med egen ingång. Förutom att det löser vårt primära problem gillar vi tanken på att inte behöva ha en massa garderobsdörrar som ska öppnas och stängas hela tiden. Istället blir det nog mycket öppna hyllor och krokar samt några lådor och klädstänger.

Garderob med snedtak/vägg blir det, längs den här väggen:

 

  • Anki Westerberg

    Visst kan man tycka att det ser snyggt, trendigt, välanpassat mm mm på bilder i tidningar, men vem vill bo i ett tidningsreportage??!!
    Jag tycker ni gör absolut rätt i att inreda/renovera efter era egna önskemål, smak och tycke. Då blir det ERT hem.
    För övrigt tycker jag också att planlösningarna i inlägget ”Mitt i smeten” ser väldigt bra ut. Det kommer att bli ett superfint hem ni får.

  • Jenny

    Det är den planlösningen du och Jackie var med och skissade på för övervåningen häromhelgen. Flera huvuden tänker bättre än ett eller två! :)